ThuisBonen en Peulvruchten

Een geweldige gids voor het koken van smakelijke bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten zijn een geweldig onderdeel van het koken en zorgen voor gerechten met een echt aardse smaak. Er zijn een aantal prachtige en klassieke manieren om bonen te koken, waar over de hele wereld van wordt genoten. Hier zijn enkele van onze vakkundig gekozen recepten die inspirerend zijn om te koken. Geniet van lekker en gezond eten!

Verschillende soorten bonen en peulvruchten

Zwarte bonen

Zwarte bonen zijn een populair ingrediënt in de Mexicaanse en Latijns-Amerikaanse keuken. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, waardoor ze een voedzame aanvulling zijn op elke maaltijd. Om zwarte bonen te koken, sorteert u ze, spoelt u ze af en laat u ze een nacht weken. Giet het water af en voeg vers water toe aan de pot. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1-2 uur sudderen, of tot de bonen gaar zijn. Zwarte bonen kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, salades en als vulling voor taco's en burrito's.

Kikkererwten

Kikkererwten, ook wel kekerbonen genoemd, zijn een hoofdbestanddeel van de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels en ijzer. Om kikkererwten te koken, sorteert u ze, spoelt u ze af en laat u ze een nacht weken. Giet het water af en voeg vers water toe aan de pot. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1-2 uur sudderen, of tot de bonen gaar zijn. Kikkererwten kunnen worden gebruikt in hummus, falafel, salades en curries.

Linzen

Linzen zijn een soort peulvruchten die in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waaronder groen, bruin en rood. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels en ijzer. Om linzen te koken, sorteert u ze, spoelt u ze af en doet u ze vervolgens in een pan met water of bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 20-30 minuten sudderen, of tot de linzen gaar zijn. Linzen kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, salades en als vulling voor wraps en sandwiches.

Bruine bonen

Bruine bonen zijn een populair ingrediënt in chili en andere Tex-Mex-gerechten. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels, waardoor ze een voedzame aanvulling zijn op elke maaltijd. Om bruine bonen te koken, sorteert u ze, spoelt u ze af en laat u ze een nacht weken. Giet het water af en voeg vers water toe aan de pot. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1-2 uur sudderen, of tot de bonen gaar zijn. Bruine bonen kunnen worden gebruikt in chili, salades en als vulling voor taco's en burrito's.

limabonen

Limabonen, ook wel boterbonen genoemd, zijn een romige en heerlijke boon. Ze zijn een goede bron van eiwitten en vezels. Om limabonen te koken, sorteert u ze, spoelt u ze af en laat u ze een nacht weken. Giet het water af en voeg vers water toe aan de pot. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1-2 uur sudderen, of tot de bonen gaar zijn. Limabonen kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels en ovenschotels.

Recepten voor het koken van bonen en peulvruchten

Zwartebonensoep

Ingrediënten:

- 2 kopjes zwarte bonen, een nacht geweekt

- 1 ui, gehakt

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 rode paprika, gehakt

- 1 eetlepel komijn

- 1 eetlepel chilipoeder

- 4 kopjes kippen- of groentebouillon

- Zout en peper naar smaak

- Zure room, als topping

- Koriander, voor garnering

Instructies:

1. Fruit de ui, knoflook en rode paprika in een grote pan tot ze zacht zijn.

2. Voeg de komijn- en chilipoeder toe en kook 1-2 minuten.

3. Voeg de geweekte zwarte bonen en bouillon toe aan de pot.

4. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 1-2 uur sudderen, of tot de bonen gaar zijn.

5. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.

6. Breng op smaak met zout en peper.

7. Serveerheet met een klodder zure room en koriander als garnering.

Kikkererwtensalade

Ingrediënten:

- 2 kopjes gekookte kikkererwten

- 1 komkommer, gehakt

- 1 tomaat, gehakt

- 1 rode ui, gehakt

- 1/4 kop verse peterselie, gehakt

- 1/4 kop verse munt, gehakt

- Sap van 1 citroen

- 2 eetlepels olijfolie

- Zout en peper naar smaak

Instructies:

1. Meng in een grote kom de kikkererwten, komkommer, tomaat, rode ui, peterselie en munt.

2. Meng in een kleine kom het citroensap, de olijfolie, het zout en de peper.

3. Giet de dressing over de salade en roer om te combineren.

4. Zet het minimaal 30 minuten in de koelkast voordat u het serveert.

Linzen curry

Ingrediënten:

- 2 kopjes gekookte linzen - 1 ui, gehakt - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 eetlepel kerriepoeder - 1/2 theelepel komijn - 1/2 theelepel kurkuma - 1 blikje tomatenblokjes - 1 blikje kokosmelk - Zout en peper, naar smaak - Verse koriander, ter garnering

Instructies:

1. Fruit de ui en knoflook in een grote pan tot ze zacht zijn.

2. Voeg het kerriepoeder, de komijn en de kurkuma toe en kook 1-2 minuten.

3. Voeg de in blokjes gesneden tomaten en kokosmelk toe aan de pot.

4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten sudderen.

5. Voeg de gekookte linzen toe aan de pan en laat nog 5-10 minuten sudderen, of tot ze warm zijn.

6. Breng op smaak met zout en peper.

7. Serveer warm met verse koriander als garnering.

Bruine bonen chili

Ingrediënten:

- 2 kopjes gekookte bruine bonen

- 1 ui, gehakt

- 2 teentjes knoflook, fijngehakt

- 1 rode paprika, gehakt

- 1 groene paprika, gehakt

- 1 eetlepel chilipoeder

- 1 theelepel komijn

- 1 blik tomatenblokjes

- 1 kop kippen- of groentebouillon

- Zout en peper naar smaak

- Geraspte cheddarkaas, voor de topping

- Zure room, als topping

Instructies:

1. Fruit de ui, knoflook en paprika in een grote pan tot ze zacht zijn. 2. Voeg het chilipoeder en de komijn toe en kook 1-2 minuten. 3. Voeg de in blokjes gesneden tomaten, bouillon en bruine bonen toe aan de pot. 4. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 30-45 minuten sudderen, of tot de chili dik en bruisend is. 5. Breng op smaak met zout en peper. 6. Serveer warm met geraspte cheddarkaas en zure room als topping.

Lima bonenschotel

Ingrediënten:

- 2 kopjes gekookte limabonen - 1 ui, gehakt - 2 teentjes knoflook, gehakt - 1 rode paprika, gehakt - 1 groene paprika, gehakt - 1 blikje tomatenblokjes - 1/2 kopje kippen- of groentebouillon - 1/2 kopje paneermeel - 1/2 kop geraspte Parmezaanse kaas - Zout en peper, naar smaak

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 375 ° F.

2. Fruit de ui, knoflook en paprika in een grote koekenpan tot ze zacht zijn.

3. Voeg de in blokjes gesneden tomaten, bouillon en limabonen toe aan de koekenpan.

4. Breng het mengsel over naar een ovenschaal van 9x13.

5. Meng in een kleine kom het paneermeel, de Parmezaanse kaas, het zout en de peper.

6. Strooi het paneermeelmengsel over het limabonenmengsel.

7. Bak gedurende 25-30 minuten, of tot het broodkruim goudbruin is en de ovenschotel bubbelt.

Kortom: koken met bonen en peulvruchten is gemakkelijk, lekker en voedzaam. Er zijn veel verschillende soorten bonen en peulvruchten om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke smaak en textuur. Of u nu de voorkeur geeft aan soepen, salades, stoofschotels of ovenschotels, er is altijd wel een recept voor bonen of peulvruchten voor u beschikbaar. Experimenteer dus met verschillende ingrediënten en smaken en geniet van lekker en gezond eten!

Gezonde Bonen en Peulvruchten maaltijdideeën
Quesadilla

Quesadillan is een Mexicaans hor d'oeuvre. Een portie van dit gerecht bevat ongeveer 51 g eiwit , 55 g vet en in totaal 839 calorieën . Dit recept is voor 1 persoon. Voor $ 2,06 per portie dekt dit recept 29% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Slechts een paar mensen hebben dit recept gemaakt, en 1 zou zeggen dat het perfect was. Van voorbereiding tot opdienen duurt dit recept ongeveer 10 minuten . Ga naar de winkel en haal canolanolie, champignons, Monterey Jack-kaas en een paar andere dingen om het vandaag nog te maken. Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Over het algemeen scoort dit recept een behoorlijk goede spoonacular-score van 69% . Als je dit recept lekker vindt, bekijk dan eens deze vergelijkbare recepten: Kampvuurquesadilla , Poblano-, mango- en zwarte bonenquesadilla en Gebakken volkoren ontbijtquesadilla .

Knoflooksperziebonen

Knoflooksperziebonen hebben ongeveer 25 minuten nodig van begin tot eind. Een portie van dit gerecht bevat ongeveer 2 g eiwit , 6 g vet en in totaal 75 calorieën . Voor 33 cent per portie krijg je een bijgerecht voor 6 personen. Ga naar de winkel en haal water, sperziebonen, peper en een paar andere dingen om het vandaag te maken. 1 persoon heeft dit recept geprobeerd en vond het lekker. Het is een goede optie als je een glutenvrij, lacto-ovo-vegetarisch en oerdieet volgt. Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Met een spoonacular score van 0% is dit gerecht erg slecht (maar nog steeds te repareren). Probeer Zwarte bonen & bruine rijst met knoflookboerenkool , Flank steak met knoflookmediterrane salade en knoflookwortelspread voor soortgelijke recepten.

Warme picknickburrito's (

Warme picknickburrito's (misschien een goed recept om je hoofdgerechtencollectie uit te breiden. Dit recept maakt 12 porties met 273 calorieën , 19 g eiwit en 13 g vet per stuk. Voor $ 2,28 per portie dekt dit recept 16% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. 14 mensen hebben dit recept gemaakt en zouden het opnieuw maken. Dit recept van Foodnetwork vereist runderbouillon, maggisaus, water en serrano-chili. Dit recept is typisch voor de Mexicaanse keuken. Van voorbereiding tot het bord duurt dit recept ongeveer 2 uur en 45 minuten . Het is een goede optie als je een zuivelvrij dieet volgt. Alles bij elkaar genomen hebben we besloten dat dit recept een spoonacular score van 62% verdient . Deze score is behoorlijk goed. Als je dit recept lekker vindt, vind je misschien ook recepten zoals Carne Asada Burrito's , Kip- en zwarte bonenburrito's en Kipburrito's leuk.

Gebakken bonen met esdoornsiroop

Je kunt nooit genoeg bijgerechten hebben, dus probeer Maple Baked Beans eens. Dit recept is voor 12 personen en kost 95 cent per portie. Let je op je lijn? Dit glutenvrije en zuivelvrije recept heeft 243 calorieën , 10 g eiwit en 2 g vet per portie. Dit recept is geliefd bij 1 foodie en koks. Van voorbereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 3 uur en 10 minuten . Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Een mengsel van barbecuesaus, appelciderazijn, ahornsiroop en een handvol andere ingrediënten is alles wat nodig is om dit recept zo lekker te maken. Met een spoonacular score van 52% is dit gerecht goed. Probeer Smokin' Willy Barbecue Baked Beans , Smoky Baked Beans en The Best Baked Beans voor soortgelijke recepten.

Barbecue Boterbonen

Barbecue Butter Beans is een glutenvrij en zuivelvrij recept met 6 porties. Eén portie bevat 392 calorieën , 9 g eiwit en 5 g vet . Voor 74 cent per portie dekt dit recept 9% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Slechts een paar mensen vonden dit barbecuegerecht echt lekker. 1 persoon was blij dat ze dit recept probeerden. Als je ketchup, ui, bruine suiker en een paar andere ingrediënten bij de hand hebt, kun je het maken. Het zal een hit zijn op je Vaderdag -evenement. Het wordt je aangeboden door Taste of Home. Het werkt het beste als bijgerecht en is klaar in ongeveer 1 uur en 40 minuten . Alles bij elkaar genomen hebben we besloten dat dit recept een spoonacular score van 36% verdient . Deze score is niet zo geweldig. Vergelijkbare recepten zijn onder andere Smokin' Willy Barbecue Baked Beans , Asian Barbecue Chicken Lettuce Wraps en Barbecue Pork Buns – Dim Sum .

Fiesta Kip en Zwarte Bonen

Heb je een glutenvrij en zuivelvrij hoofdgerecht nodig? Fiesta Kip en Zwarte Bonen zouden een geweldig recept kunnen zijn om te proberen. Dit recept is goed voor 4 porties met 454 calorieën , 42 g eiwit en 17 g vet per portie. Voor $ 1,99 per portie dekt dit recept 29% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. 1 persoon heeft dit recept gemaakt en zou het opnieuw maken. Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Als u maïskorrels, avocado, koriander en een paar andere ingrediënten bij de hand hebt, kunt u het maken. Van voorbereiding tot bord duurt dit recept ongeveer 30 minuten . Alles bij elkaar genomen hebben we besloten dat dit recept een lepelacular score van 78% verdient . Deze score is solide. Vergelijkbare recepten zijn Mexicaanse Fiesta Salade Pizza , Fiesta Rijstsalade met Honing-Limoendressing en Salsa Kip & Zwarte Bonen .

Kalkoen-asperges roerbak

Kalkoen-asperge roerbak is een glutenvrij en zuivelvrij hoofdgerecht. Voor $ 2,70 per portie dekt dit recept 30% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Eén portie bevat 294 calorieën , 27 g eiwit en 3 g vet . Dit recept is voor 5 personen. 15 mensen hebben dit recept geprobeerd en vonden het lekker. Dit recept van Taste of Home vereist wortelen, teentjes knoflook, bruine rijst en waterkastanjes. Van voorbereiding tot opdienen duurt dit recept ongeveer 15 minuten . Alles bij elkaar genomen, hebben we besloten dat dit recept een lepelacular score van 92% verdient . Deze score is uitstekend. Asperge roerbak met zwarte bonensaus , Karela-fry/bittergourd-fry en Aziatische garnalen roerbak lijken erg op dit recept.

Yoghurt Tofu Gerst Sudderen

Je kunt nooit genoeg bijgerechten hebben, dus probeer Yoghurt Tofu Gerst Simmer eens. Let je op je lijn? Dit lacto-ovo vegetarische recept heeft 229 calorieën , 12 g eiwit en 6 g vet per portie. Dit recept is voor 6 personen. Voor 94 cent per portie dekt dit recept 11% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. 1 persoon was blij dat ze dit recept probeerden. Dit recept van Allrecipes vereist water, oregano, bloem en olijfolie. Van voorbereiding tot op het bord duurt dit recept ongeveer 1 uur en 15 minuten . Rekening houdend met alle factoren, verdient dit recept een lepelacular score van 56% , wat goed is. Gerstsalade met groenten , Zwarte bonen en groene erwten met rijst en gerst en Zwarte-oogbonen en gerstsalade lijken erg op dit recept.

Kip-bonenstoofpot

Kip-bonenstoofpot is een glutenvrij en zuivelvrij recept met 7 porties. Voor $ 1,23 per portie dekt dit recept 20% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Eén portie van dit gerecht bevat ongeveer 21 g eiwit , 7 g vet en in totaal 288 calorieën . Het zal een hit zijn op je winterevenement . 1 persoon was onder de indruk van dit recept. Het werkt het beste als hoofdgerecht en is klaar in ongeveer 25 minuten . Een mengsel van kipfilets, kikkererwten, paprika en een handvol andere ingrediënten is alles wat nodig is om dit recept zo verrukkelijk te maken. Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Met een spoonacular score van 61% is dit gerecht goed. Als je dit recept lekker vindt, vind je misschien ook recepten zoals 10-minuten bonenstoofpot , Cannellinibonen- en gerookte kalkoenstoofpot en Ribollitan geïnspireerde bonenstoofpot leuk.

Italiaanse knoflooktoast

Italiaanse knoflooktoast is misschien een goed recept om je recepten voor bijgerechten uit te breiden. Dit recept is goed voor 10 porties met 221 calorieën , 6 gram eiwit en 11 gram vet per portie. Voor 66 cent per portie dekt dit recept 8% van je dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Niet veel mensen hebben dit recept gemaakt, en ik zou zeggen dat het perfect is. Als je Parmezaanse kaas, paprika, oregano en een paar andere ingrediënten in huis hebt, kun je het maken. Van voorbereiding tot opdienen duurt dit recept ongeveer 10 minuten . Het wordt u aangeboden door Taste of Home. Het is een zeer redelijk geprijsd recept voor fans van mediterraan eten. Rekening houdend met alle factoren, verdient dit recept een lepelscore van 34% , wat niet zo geweldig is. Vergelijkbare recepten zijn: Witte bonen- en knoflooksoep met spinazie en knapperige prosciutto en rozemarijn-knoflooktoast , Avocadotoast met gekarameliseerde zoete ui, cherrytomaatjes, verse bieslook en bieslookbloesem en Bacon & Egg Toast Cups .

Video's voor het maken van verschillende gezonde gerechten in Bonen en Peulvruchten-stijl
9 gezondste bonen en peulvruchten | GezondheidslijnBonen en peulvruchten hebben een aantal gezondheidsvoordelen. Hier zijn de 9 gezondste bonen en peulvruchten die je kunt eten. Artikel: ...
De 7 gezondste bonen en peulvruchten die je kunt etenHoofdstukken 0:00 Inleiding 0:41 Linzen 1:10 Kikkererwten 1:38 Erwten 2:05 Bruine bonen 2:27 Zwarte bonen 2:47 Sojabonen Een peulvrucht is ...
Zijn bonen gezond? | 4 redenen om bonen en peulvruchten te VERMIJDEN!Zijn bonen gezond? Hier zijn een paar redenen waarom bonen en peulvruchten niet zo gezond voor je zijn als je zou denken... en waarom je...
Zijn bonen slecht voor je? Gezondheid, levensduur en ontstekingseffecten van peulvruchten (+ lectines en fytaten)Ik bespreek onderzoeken hoe het toevoegen van bonen aan uw dieet uw gezondheid beïnvloedt (cholesterol, diabetesmarkers, risico op hart- en vaatziekten), ...
9 beste gezondste bonen en peulvruchten die je kunt etenBonen en peulvruchten zijn de vruchten of zaden van een plantenfamilie genaamd Fabaceae. Ze worden over de hele wereld vaak gegeten en...
Tips en trucs voor gezonde Bonen en Peulvruchten maaltijden
Aanvullende menu-ideeën met betrekking tot gezond Bonen en Peulvruchten eten